Українські сировари під загрозою втрати внутрішнього ринку.


Зростання імпорту сиру загрожує українським виробникам
Українські виробники сиру стикаються з серйозною загрозою - втратою значної частини внутрішнього ринку збуту через зростання імпорту. Причина цього полягає у нерівності цін на український та європейський сир, з імпортним сиром значно дешевше за вітчизняний.
Є два шляхи врятування ситуації: зниження цін на український сир або значна девальвація гривні. Проте перший варіант малоймовірний, адже виробники не хочуть продавати свою продукцію нижче вартості. Тому основна надія - на обвал курсу гривні, що може статися через складну економічну ситуацію та війну.
«Це припущення на перспективу, а зараз спостерігаємо грудневе зростання імпорту сирів із категорії сичужних (тверді, напівтверді, білі) відразу на 50% у порівнянні з груднем 2023 року до 4,6 тис. т. Поставки європейських плавлених сирів в аналогічному порівнянні збільшились на 28% до рівня понад 500 т.», - Інфагро.
Якщо тренд зростання імпорту продовжиться, це означатиме, що європейські сири складатимуть половину ринку сиру в Україні. У той же час імпорт сичужних сирів зрос на 11% до 29 тис. т, що менше, ніж до війни.
Українські виробники змогли збільшити експорт напівтвердих сирів на 9%, майже до 7 тис. т. Але продажі плавлених сирів та сирних продуктів зменшувалися на 4%, до 4,2 тис. т.
Читайте також
- У МЗС розкрили, скільки очікується указів про заміну послів
- Привласнив будівлю за "копійки" — чиновник КМДА отримав підозру
- РФ не зможе цьогоріч захопити Донеччину — заява Буданова
- ЗСУ уразили підприємства з виготовлення ракет для ППО в РФ
- Життя під обстрілами — як зараз живе Херсон
- Третя штурмова встановила рекорд зі збиття БпЛА — які результати